I Theraplay-inspireret legeterapi er det primære fokus og løftestang for udvikling samspillet mellem barnet og de primære omsorgspersoner.
Formålet er blandt andet at styrke tilknytning, selvværd og tillid til sig selv og andre igennem glædesfyldte, engagerende legeaktiviteter.
Terapien understøtter endvidere social og relationel trivsel og udvikling generelt, da der arbejdes med konstruktive interaktionsformer, empatisk forbindelse til andre og barnets relationelle arbejdsmodeller og følelser.
Metoden anvender her-og-nu oplevelser, der er interaktive, fysiske og sjove. Aktiviteterne udvælges ud fra en grundig analyse af samspil og relevante tematikker, så barn og forældre indgår sammen i sund, udviklingsfremmende og helende kontakt. Aktiviteterne målrettes at facilitere udvikling ud fra barnets følelsesmæssige og sociale ”alder”, så det er muligt for barnet at indgå, opleve mestring og komme i udvikling.
Målet med det legeterapeutisk forløb er øget tryghed og forståelse i de nære relationer, øget selvregulering/følelsesregulering, bedre selvværd og øget mulighed for barnet for at kunne begå sig med andre i f.eks. børnehave, skole og fritid. Omsorgspersonerne oplever som regel en positiv spiral af øget forståelse, mindsket magtesløshed og mere nærhed og glædesfuldt samspil i hverdagen.
Målgruppen er primært børn med følelsesmæssige og sociale udfordringer i alderen 3-12 år, men kan anvendes med god effekt i tilpasset form både til lidt yngre børn (ned til ca 1 ½ år), teenagere og voksne. Området med de oplevede udfordringer, hvor metoden kan være anvendelig,er ret bredspektret, hvor også problematikker indenfor autisme, ADHD, traumatisering og tilknytningsforstyrrelser kan spille ind i barnets liv og samspil samt mere diffuse, mindre gennemgribende udfordringer med følelsesmæssig regulering, kontakt og adfærd, der påvirker barnet i hverdagen. Vurderingen af om interventionen kan være relevant, sker i samarbejde.